УВАГА, БОТУЛІЗМ! СИМПТОМИ ТА ПРОФІЛАКТИКА СЕРЙОЗНОГО ЗАХВОРЮВАННЯ
УВАГА, БОТУЛІЗМ! СИМПТОМИ ТА ПРОФІЛАКТИКА СЕРЙОЗНОГО ЗАХВОРЮВАННЯ
опубліковано 04 квітня 2025 року о 11:47
Останнім часом в Україні почастішали випадки ботулізму через вживання консервованих продуктів домашнього приготування.
Харчовий ботулізм — серйозна та потенційно смертельна хвороба. Її інкубаційний період становить від 2 годин до 10 днів, найчастіше 8-36 годин.
Симптоми ботулізму
Ранні симптоми включають помітну втому, слабкість і запаморочення, які зазвичай супроводжуються затуманенням зору (двоїнням в очах), сухістю в роті та труднощами з ковтанням і мовленням. Також можуть виникнути блювота, діарея, закреп і здуття живота. Захворювання може прогресувати до слабкості в шиї та руках, після чого спостерігається ураження м’язів шиї та кінцівок.
Наголосимо, що ботулізм не передається від людини до людини.
Профілактика ботулізму
Спори, що виробляються бактеріями Clostridium botulinum, є термостійкими і поширеними в довкіллі, а за відсутності кисню вони ростуть і потім виділяють токсини.
Ботулінічні токсини потрапляють в організм через недостатньо оброблену їжу та її неправильне зберігання.
"Останнім часом почастішали випадки харчового ботулізму, пов’язаного саме зі вживанням консервованих продуктів домашнього приготування. Ботулотоксин дуже нестійкий, при кип’ятінні він гине, тому консервовані продукти та ковбасні вироби, виготовлені в домашніх умовах, перед вживанням треба прокип’ятити 10-15 хвилин. Це може врятувати ваше життя, адже летальність від ботулізму надзвичайно висока — від 37 до 100%".
Для профілактики харчового ботулізму потрібно дотримуватись правил гігієни та належної практики приготування їжі, зокрема під час нагрівання та стерилізації.