Сторінки історії бібліотеки
опубліковано 16 квітня 2021 року о 09:22

Під бібліотечними вітрилами: історія і сьогодення КЗК «Зеленодольська міська бібліотека».

Мені завжди здавалось, що рай має
бути чимось на кшталт бібліотеки.
Хорхе Луіс Борхес

Сторінки історії бібліотеки

Комунальний заклад культури «Зеленодольська міська бібліотека» на початку 2022 року святкуватиме 50-річчя. За майже півстоліттяіснування бібліотеці є чим пишатися, адже заклад має здобутки, досягнення, традиції та свою історію…

Підготовча робота до відкриття Зеленодольської, тоді ще селищної бібліотеки, розпочалася в листопаді 1971 року. В одноповерховій будівлі по провулку Молодіжному було виділене невеличке приміщення з двох кімнат, які і стали першими читальним залом і абонементом бібліотеки. Будівлі, де розташовувалася бібліотека, сьогодні вже не існує. А на тому місці, височить п’ятиповерховий багатоквартирний житловий будинок.

Бути першими завжди важко. І саме на долю перших працівників бібліотеки – Анастасії Миколаївни Боднарчук і Ніни ГригорівниЗвончук – випали турботи з організації бібліотеки: ремонтні роботи, оснащення меблями, формування книжкового фонду... З бібліотек сіл Велика Костромка, Усть-Кам’янка, Апостолівської районної бібліотеки, відомчої бібліотеки Криворізької ТЕС передали дублетну літературу, що і склала ядро бібліотечного фонду. Перший запис в «Інвентарній книзі № 1» датованою 5 січня 1972 року. А для читачів бібліотека відчинила свої двері наприкінці зими-початку весни 1972 року.

Улітку 1979 року бібліотека змінила місцезнаходження – її перевели в приміщення за адресою: вул. Рибалка, 5, де бібліотека перебувала майже тридцять років.

У 1979 році відбулася централізація бібліотек. Зеленодольська селищна бібліотека стала філією № 1 Централізованої бібліотечної системи Апостолівського району.

У 90-і роки минулого століття бібліотеку активно позиціонували як інформаційний і культурний центр міста. Провели конкурси на кращу рекламу бібліотеки, на емблему читацького об’єднання «З джерел рідного краю». В роботу впроваджено нову на той час форму роботи – місячник реклами бібліотеки. Розробили першу візитну картку і логотип бібліотеки.У 1995 році започаткували роботу молодіжного краєзнавчого, народознавчого, етнографічного читацького об’єднання «З джерел рідного краю».З 1990-го року запроваджено благочинну акцію для читачів і мешканців міста «Подаруй бібліотеці книгу!», мета якої – поповнити фонд бібліотеки і розвинути в громаді традиції благодійності стосовно бібліотек. Акція діє протягом тридцяти років.

Бібліотека у 2000-х роках. Сьогодення бібліотеки…

2000-ні роки – час, коли бібліотека активно співпрацює з органами місцевого самоврядування і голосно заявляє про себе.З 2002 року фінансування бібліотеки здійснюється за рахунок Зеленодольського міського бюджету, що дало змогу значно покращити матеріальну базу закладу.

Умежах культурно-просвітницької роботи у 2004 році в приміщенні бібліотеки демонструвалася перша міська виставка вишитих робіт зеленодольців «Мистецтво вишивання».

З метою збереження творчості земляків працівники бібліотеки розпочали ще одну сторінку діяльності – видавничу. Вірші наших земляків включено до поетичної збірки поетів Апостолівського району «Мій небесний, мій сонячний край» (2006). У 2007 році підготовлено і видано персональну збірку поезій «Моя земля» зеленодольського поета-аматора, ветерана Другої світової війни Григорія Борисовича Костогризова. У 2008 році з метою стимулювати творчу активність дітей і молоді, зберегти духовну спадщину земляків-зеленодольців, популяризувати книгу та читання серед дітей і молоді у співпраці з Зеленодольською міською бібліотекою для дітей і Зеленодольським Центром Позашкільної Роботи підготовлено і надруковано поетичну збірку «Самоцвіти Зеленої Долини». Видання побачило світ за підтримки Зеленодольської міської ради.

У 2007 році в межах краєзнавчої роботи колектив бібліотеки дослідив і систематизував матеріали з історії пам’ятників м. Зеленодольська і оформив буклет «Постали в камені й граніті… Пам’ятники нашого міста».

Бібліотека – учасниця заходів районного й обласного рівня. Неодноразово з метою підвищення професійної майстерності бібліотечних працівників Апостолівського району на базі бібліотеки відбувалися заходи районного значення. Серед них – семінар-тренінг для завідуючих бібліотеками «Краєзнавча робота бібліотеки: сучасний підхід» (лютий 2007 року) і творча лабораторія «Шляхи підвищення іміджу бібліотеки серед місцевої громади» (квітень 2011 року).

Матеріали з досвіду роботи бібліотеки неодноразово друкувалися на сторінках районної газети «Апостолівські новини» та регіонального інформаційно-методичного збірника «Бібліотечна Дніпропетровщина», який видає Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Первоучителів слов’янських Кирила і Мефодія. Всі статті (загалом їх 80) про роботу бібліотеки систематизовано в інформаційне тематичне експрес-досьє і відображено в краєзнавчій картотеці.

У травні 2008 року бібліотека втретє змінила адресу (була переведена до приміщення за адресою вул. Енергетична, 10). Відбулося це завдяки особистій підтримки тодішнього міського голови Олександра Федоровича Толкачова і депутатського корпусу міста. Тож 30 вересня 2008 року бібліотека відсвяткувала не тільки професійне свято, а і новосілля.

Протягом червня-серпня 2012 року колектив закладу з метою виявити ставлення місцевої громади до бібліотеки як соціального інституту брав участь в опитуванні населення міста, що відбувалося в межах громадського обговорення обласного рівня «Бібліотека нашої громади: сучасне і майбутнє». Матеріали опитування систематизували та представили в бібліотеці до уваги відвідувачів, що викликало неабиякий резонанс.

Бібліотека проводить організаційну, рекламно-іміджеву роботу, роботу з документно-інформаційними ресурсами. Здійснює велику соціокультурну та популяризаційну діяльність з реклами книги і самої бібліотеки, використовуючи актуальні й інноваційні форми роботи, не залишаючи поза увагою головні події громадського та культурного життя міста, об’єднаної громади, країни і світу.

Колектив проводить велику краєзнавчу роботу, збирає та зберігає матеріали (в тому числі й фотоматеріали) з історії заснування Зеленодольська, його минулого і сьогодення, про відомих мешканців міста. Переважно, це матеріали з періодичних видань Апостолівського району та Дніпропетровської області. Всі вони відображуються у краєзнавчій картотеці. Збережено матеріали про Зеленодольськ за 1979, 1983, і всі наступні роки. Саме ці данні було покладено в основу буклету «50 років Зеленодольську», книги «Зеленодольськ», надруковані до 50-річчя нашого міста у 2011 році, та фільму «Зеленодольск – притяжение мое», створеного телестудією «Лілія» до цієї ж дати. Акумулюються матеріали і з історії самої бібліотеки. На сьогодні встановлено імена майже всіх працвників, які в той чи інший час працювали в бібліотеці.

Протягом 30 років працює молодіжне краєзнавче, народознавче, етнографічне читацьке об’єднання «З джерел рідного краю». За цей час понад 400 молодих людей взяли участь у його роботі.

За роки існування бібліотека співпрацювала і співпрацює з усіма навчальними закладами міста, але найактивніше – з Апостолівським районним ліцеєм-інтернатом.

Бібліотека бере участь у регіональному проєкті бібліотек Дніпропетровщини «Читаємо разом». З липня 2018 року долучилася до регіонального проєкту «Електронний каталог».

У 2010-х роках склалися добрі партнерські стосунки з міською громадською організацією «Спілка жінок». У 2018 році в бібліотеці засновано й активно працює жіноче читацьке об’єднання «Чиста криниця».

У 2019 році бібліотека долучилася до обласного конкурсу серед публічних бібліотек Дніпропетровської області на кращу Інтернет-публікацію «Моя мала Батьківщина. Історія», який проводився в межах регіонального Інтернет-проєкту «Портал «ДніпроКультура» за ініціативи Дніпропетровської бібліотечної асоціації та ДОУНБ.

2019 року бібліотека взяла участь в обласному літературно-публіцистичному флешмобі «Молодь обирає УН: СО», започаткованому Дніпропетровською обласною бібліотекою для молоді ім. М. Свєтлова.

Триває робота зі збереження творчого доробку поетів-аматорів Зеленодольської громади. Підготовлено до видання поетичну збірку «Срібні струни душі».

Бібліотека відома далеко за межами Зеленодольської об’єднаної територіальної громади. Завідувачка бібліотеки Світлана Іванівна Романюк (очолює бібліотеку з 1995 року) ділилась досвідом роботи бібліотеки на обласній міжвідомчій конференції «Бібліотека ХХІ століття: сучасні аспекти та трансформаційні процеси…» (2014) й обласній квітневій школі методистів на базі Нікопольської міської централізованої системи у 2016 році. Завідувачка бібліотеки також є активною учасницею обласних квітневих шкіл методиста, конференцій і нарад з питань планування роботи бібліотек області.

Протягом останніх років бібліотека не тільки утримує той рівень і ритм роботи, яких було досягнуто раніше, а зростає і розвивається далі. Працює за річними Програмами дії і за цільовими бібліотечними міні-програмами. Бере активну участь у конкурсах міні-грантів «Громада своїми руками». Розроблено проєкт програми розвитку бібліотеки на 2017–2021 роки. Триває робота над проєктом програми розвитку бібліотеки на 2022–2026 роки.

У бібліотеці сформувався професійний колектив, який за багаторічну сумлінну працю неодноразово нагороджувався почесними грамотами та подяками.

Протягом багатьох років девізом бібліотеки були широко відомі в сучасному технократичному світі слова прем’єр-міністра Великої Британії Вінстона Черчилля: «Хто володіє інформацією – той володіє світом». Пізніше – слова президента США Теодора Рузвельта: «Роби що можеш, з тим, що маєш, там де ти є». Зараз девізом бібліотеки є слова грецького філософа Аристотеля «Наздоганяти тих, хто попереду, не чекати тих, хто позаду».

Колектив бібліотеки на зупиняється на досягнутому. А що ж попереду? Творчіплани, проєкти, інноваційні креативні ідеї та їх втілення під бібліотечними вітрилами.


Світлана Романюк, завідуюча КЗ «Зеленодольська міська бібліотека».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux