Події за травень 2021
опубліковано 01 червня 2021 року о 15:31

          4 травня 2021 року. 5 травня відзначалося 175 років від дня народження Генріка Сенкевича, польського письменника, автора романів «Хрестоносці», «Потоп», «Пан Володиєвський», «Вогнем і мечем» та інших. В інформаційному просторі  бібліотеки оформлено  персональну виставку творів письменника-ювіляра «Польський прозаїк Генрік Сенкевич.

 

  6 травня 2021 року. 6 травня відзначалося 165 років від дня народження Зігмунда Фрейда (варіант прізвища – Фройд, справжнє ім’я – Сігізмунд Шломо), австрійського лікаря-психіатра і психолога, невролога, засновника психоаналізу, засновника терапевтичного напрямку у психології. У відділі інформації, спілкування і дозвілля оформлено виставку з циклу «Виставка-реклама однієї книги» «Сто великих психологів».

          7 травня 2021 року з нагоди 160-річчя від дня народження Рабіндраната Тагора (відзначалося 7 травня) - індійського поета, драматурга, романіста, філософа, громадського діяча, художника та музиканта у відділі абонементу представлено книжкову експрес-виставку «Рабіндранат Тагор – бенгальський мрійник».

          7 травня 2021 року відзначав 50-річний ювілей Олександр Миколайович Авраменко, український педагог, ведучий телебачення і радіо, письменник, дослідник і популяризатор української мови, заслужений працівник освіти України, автор понад п'ятдесяти підручників і посібників з української мови та літератури, унікального самовчителя «Українська за 20 уроків» (2014). Пропонуємо книгу О.Авраменка «100 експрес-уроків української» у 2-х частинах. Видання містить 100 експрес-уроків, які в доступній формі навчають нормам сучасної української мови. Вивчайте українську!

          7 травня 2021 року в інформаційному просторі бібліотеки  розгорнуто тематичну локацію "Ви віддали життя за отчий дім і волю принесли крізь непрглядний дим...". 8–9 травня відзначаються Дні пам’яті та примирення, присвячені пам’яті жертв Другої світової війни, 9 травня — День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

         11 травня 2021року. До 150-річчя від дня народження Василя Семеновича Стефаника (відзначається 14 травня), на книжковій виставці "В.С.Стефаник. Великий страдник" у відділі інформації, спілкування і дозвілля КЗК "Зеленодольська міська бібліотека" представлено твори письменника-ювіляра і книги про його життя та творчість. Стефаник В.С. - український письменник, громадський та державний діяч, майстер реалістичної соціальнопсихологічної новели, автор збірок «Синя книжечка», «Камінний хрест», «Дорога», «Моє слово», «Земля» та інших.

         13 травня 2021 року відзначався Всесвітній день кульбаби. Це гарний привід прорекламувати повість американського письменника Р.Бредбері "Кульбабове вино". До уваги читачів виставка з циклу «Виставка-реклама однієї книги» у відділі абонементу.

         13 травня 2021 року в інформаційному просторі бібліотеки до Дня Європи (відзначається цього року 15 травня) представлено інформаційну локацію тематичних матеріалів "Україна - Європа: грані партнерства, співпраці, розвитку...". В Україні відзначається згідно з Указом Президента (№339/2003 від 19.04.2003 р.) у третю суботу травня. День Європи – щорічне свято миру і єдності в країнах Європейського союзу та Ради Європи, символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах.

             13 травня 2021 року До Дня Європи у відділі абонементу бібліотеки оформлено книжкову виставку "Багатоголосся європейської літератури". На виставці представлено книги європейських письменників серії "Карта світу", що вийшли у видавництві "Фоліо".

        14 травня 2021 року в Україні вперше відзначався День пам`яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. До уваги читачів виставка «Праведники народів світу: вони повертають віру в людину» з циклу «Виставка-реклама однієї книги». Представляємо книгу  Тетяни Пахомової «Я, ти і наш мальований і немальований Бог».

        18 травня 2021 року. 20 травня 2021 року — 60 років від дня заснування Національної премії України імені Тараса Шевченка (Шевченківська премія) – найвищої відзнаки за твори літератури та мистецтва в Україні. Починаючи з 2002 року, в рамках бюджетної програми «Українська книга», Комітет з Національної премії імені Тараса Шевченка започаткував серію видань «Бібліотека Шевченківського комітету». До неї увійшли книги письменників, які стали лауреатами Державної (зараз Національної) премії імені Тараса Шевченка. Премія заснована спеціальною постановою Ради Міністрів УРСР з метою відзначення вагомих досягнень митців в галузі літератури та мистецтва. Перший Диплом та Почесний знак лауреата 9 березня 1962 р. отримали П. Тичина, О. Гончар в галузі літератури і П. Майборода в галузі музики.

         Пропонуємо відвідувачам бібліотеки книжкову локацію "Серія книг «Бібліотека Шевченківського комітету».

        19 травня 2021 року. 20 травня в Україні відзначається День вишиванки, започаткований у 2007 р. студенткою Чернівецького національного університету імені Ю. Федьковича Лесею Воронюк. Відзначається щороку в третій четвер травня як всеукраїнське свято, покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу.

          КЗК "Зеленодольська міська бібліотека" долучилася до відзначення Дня вишиванки. У відділі інформації, спілкування і дозвілля оформлено тематичну мистецьку імпрезу "Я люблю вишиванку".

         20 травня 2021 року. 21 травня — 550 років від дня народження Альбрехта Дюрера, німецького живописця, малювальника, гравера, теоретика мистецтва, математика, автора численних картин, портретів, гравюр, екслібрисів. Пропонуємо виставку-імпрезу "Альбрехт Дюрер - видатний художник видатної доби".

         25 травня 2021 року.  28 травня відзначається Всеукраїнський день краєзнавства. Мета свята - підвищення уваги суспільства до роботи краєзнавців, поглиблення досліджень з історії, традицій рідного краю.

       Пропонуємо відвідувачам бібліотеки ознайомитися з краєзнавчим бібліографічним виданням - календарем "Моє Придніпров`я". Видання складається з хронологічного переліку пам`ятних дат і подій минулого Дніпропетровщини і текстових довідок та бібліографічних матеріалів. Календар "Моє Придніпров`я" видається Дніпропетровською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. Первоучителів слов`янських Кирила і Мефодія. Мета видання - допомогти бібліотечним працівникам, вчителям, викладачам, краєзнавцям у поширенні знань з історії рідного краю, популяризації імен діячів науки, культури і мистецтва, пов`язаних з Дніпропетровщиною.


                   Завідувач бібліотеки                                  Світлана Романюк

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux