Хроніка подій за червень 2021
опубліковано 05 липня 2021 року о 13:25

4 червня 2021 року.  6 червня — 180 років від дня народження Елізи Ожешко, польської та білоруської письменниці, громадської діячки, авторки романів «Хам», «Аргонавти» та інших.       На абонементі оформлено виставку з циклу "Демонстрація-реклама однієї книги" і представлено роман письменниці "Над Неманом".

8 червня 2021 року в інформаційному  просторі бібліотеки розгорнуто тематичну книжкову локацію «Без справжньої дружби життя – ніщо». 9 червня неофіційно відзначається Міжнародний день друзів (International Friends Day). Традиція відзначати цей день зародилася в США в 1935 р.оці. В усі часи дружба вважалася однією з найбільших цінностей. Пропонуємо книги про дружбу...         

9 червня 2021 року до 70 - річчя від дня народження (відзначалося 10 червня) Василя Миколайовича Шкляра, українського письменника, громадського та політичного діяча представлено персональну книжкову виставку творів письменника-ювіляра. Василь Шкляр автор книг «Перший сніг», «Живиця», «Праліс», «Ностальгія», «Ключ", «Елементал», «Кров кажана», «Репетиція сатани» та інших.     

9 червня 2021 року в відбулось перше засідання читацького об`єднання (клубу за інтересами) самодіяльних поетів м. Зеленодольська. На засіданні були обговорені засади і визначені напрямки за якими буде працювати клуб.

17 червня 2021 року відзначався Всесвітній день боротьби з опустелюванням і посухою (проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1994 році). Опустелювання - це глобальна проблема, яка зачіпає одну п’яту частину населення світу в більш ніж 100 країнах, одна з найсерйозніших загроз, із якою стикається людство. Рекламуємо книгу "Земля - планета спраги". Це науково-популярне, просвітницьке та інформаційно-енциклопедичне видання. Автори книги - Кінько Т.А. і Кінько М.Т. торкаються питань про надмірне споживання, забруднення й зменшення планетарних запасів прісної води, про походження і значення води, про міжнародні екологічні, економічні, політичні, демографічні проблеми, породжені глобальною водною кризою.

17 червня 2021 року з нагоди 340 - річчя від дня народження (18 червня) Феофана Прокоповича (світське ім’я – Єлизар), українського церковного, державного та громадського діяча, літератора і просвітника, письменника, поета, математика, ректора Київської академії (1710–1716 рр.), праці якого стосуються фізики, філософії, математики, астрономії, логіки, наук про державу і право, теології, представляємо твори  автора у трьох томах.  

18 червня 2021 року оформлено книжкову інформаційно-тематичну поличку «Йога: з`єднання тіла і свідомості». 21 червня — відзначався Міжнародний день йоги, встановлений Генеральною Асамблеєю ООН у 2014 р. за ініціативи Прем'єр-міністра Індії Н. Моді. Йога – це стародавня фізична, психічна та духовна практика, що зародилася в Індії. Слово «йога» походить від санскриту і означає «з'єднання» або «зв'язок», символізуючи з'єднання тіла і свідомості. У 2016 р. ЮНЕСКО включила йогу до списку нематеріальної культурної спадщини.

18 червня 2021 року  в інформаційному просторі бібліотеки оформлено книжковий мікс «Скіфська пектораль». 21 червня — 50 років від того дня, коли під час археологічних досліджень Борис Мозолевський у кургані Товста Могила (Дніпропетровська область) знайшов пектораль – найвизначнішу археологічну знахідку за всю історію скіфознавства в Україні.

22 червня 2021 року  — День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні. Відзначається згідно з Указом Президента від 17.11.2000 р. № 1245/2000. У цей день українці згадують усіх, хто загинув на полі бою та у концентраційних таборах і в’язницях, хто жертвував життям задля свободи Вітчизни. Найжорстокіша та найкривавіша війна в історії людства, що забрала десятки мільйонів життів, тривала 1 418 днів. В інформаційному просторі КЗК "Зеленодольська міська бібліотека" представлено виставку книг "Книга Пам`яті України" і "Книга Скорботи України" (Дніпропетровська область).

22 червня 2021 року — 165 років від дня народження Генрі Райдера Хаггарда, англійського письменника, класика світової пригодницької літератури, одного із засновників жанру фентезі (разом із Л.Керолом та Е. По). Презентовано персональну виставку творів письменника-ювіляра.

25 червня 2021 року оформлено книжкову інформаційну поличку «Визначний науковець – Іван Крип`якевич» до 135 - річчя від дня народження українського історика, академіка АН УРСР, викладача, директора Інституту суспільних наук АН України (1953–1962 рр.), автора багатьох праць з історіографії, археології, історії культури, підручників з історії України, низки наукових досліджень про українську  козацьку державність та Б. Хмельницького.

25 червня 2021 року 28 червня — День Конституції України і 25 років з дня ухвалення Верховною Радою Основного закону держави і введення в дію. Конституцію України ухвалено після 24 годин безперервної роботи 28 червня 1996 р. на 5-ій сесії Верховної Ради України 2-го скликання о 9 год. 18 хв. Конституція – сукупність правових норм, які визначають вищі органи держави, порядок їх формування та функціонування, їхні взаємні відносини та компетенцію, а також принципове положення індивіда стосовно державної влади.


          Завідувач бібліотеки                                  Світлана РОМАНЮК

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux