БІБЛІОТЕКА БЕЗ МЕЖ
опубліковано 23 квітня 2021 року о 15:41

Так виглядає сторінка у ФБ


https://www.facebook.com/%D0%97%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0-%D0%BC%D1%96%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0-%D0%B1%D1%96%D0%B1%D0%BB%D1%96%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0-%D0%B4%D0%BB%D1%8F-%D0%B4%D1%96%D1%82%D0%B5%D0%B9-102793174999548

Рік тому карантинні  заходи порушили звичайну роботу бібліотеки: обмежили обслуговування читачів та заборонили проведення масових заходів. Тому бібліотека «вийшла за межі» - ми створили сторінку на ФБ і стали знайомити користувачів з роботою бібліотеки та висвітлювати події, дати, надавати корисну пізнавальну інформацію. Оскільки законодавство не дозволяє в мережі звертатися та публікувати інформацію для дітей до 14-ти років, ми направляємо свої дописи до їх батьків з порадами та пропозиціями щодо користі сімейного читання, залучаємо до бібліотеки читачів, популяризуємо книгу, читання, бібліотеку.

Звіт за КВІТЕНЬ 2021р

    Наприкінці березня  бібліотека у рамках роботи читацького клубу за інтересом Народознавчого клубу «Калинка» провела майстер-класи до Міжнародного дня птахів «Стоголосий світ крилатий». Щороку ми відзначаємо цей день, адже птахи – брати наші менші, і без них наш світ був би зовсім іншим. Можливо саме птахам ми завдячуємо своїми здібностями до музики та співу? Як правило, до цієї дати, ми пропонуємо своїм читачам зробити пташок з різних матеріалів і за різними техніками виконання – витинанка, мотанка, мальованка. Цього річ  ми запропонували дітям виготувати  пташок на креативних листівках та книжкових закладках, за технікою аплікації. Яскраві пташині зграйки ми виготовляли з бібліотечних відходів – макулатури, досить модне направлення у сучасному хендмейді, що допомагає нам зберігати ліси – берегти природу.  Вироби  вийшли дуже креативні. Малеча з 1б класу ЗШ№2 (кл. керівник Бока В.І.) зробила собі закладки в підручники. А вихованці гуртка ЗЦПР  - листівки (керівник Цицульникова О.В.)

На бібліотечній сторінці у ФБ ми розмістили інформацію про Міжнародний день птахів, про проведені майстер-класи та висвітлили пізнавальну інформацію про птахів, що мешкають поряд з нами, в Зеленодольську.


  1-го  квітня, До Дня гумору, ми оформили книжкову поличку у фонді для старших школярів «Жменька сміху всім на втіху». Ця поличка презентує нашим читачам гумористичні твори українських авторів, в тому числі О. Вишні, Павла Глазового, В. Чемериса. Пропонуємо юним гумористам читати класиків українського гумору разом  з сучасними смішними коміксами.


 2-е квітня наша бібліотека завжди відзначає особливо, адже це свято дитячої книги, дитячої бібліотеки, промоції дитячого читання. І зазвичай його ми святкуємо цілий тиждень. До Всесвітнього дня дитячої книги та до Тижня дитячого та юнацького читання  ми розмістили на своїй сторінці у ФБ статтю «В пошуках книжкових скарбів».

У наш складний і бурхливий час, коли стрімко зростає потік інформації, що його дістає дитина з усіх можливих джерел, твори дитячих письменників проходять випробування  на подальше життя. Наша бібліотека, по можливості, регулярно поповнює  фонд творами українських та зарубіжних авторів. Як програмною, так і популярною, модною дитячою літературою. Всі ми знаємо, що любов до книги та читання прищеплюється в дитинстві. Саме дитяча бібліотека приходить на допомогу родині у вихованні Дитини Читаючої. Але цього річ, в силу обставин, ми вирішили   звернутися до дорослих і порекомендувати їм прочитати п’ять дитячих книжок, які їм обов’язково сподобаються: «Маленький принц» Антуана де-Сент Екзюпері, «Чарівник Смарагдового міста» О. Волкова або Ф.Баума, серію книг про Мумі-тролів Туве Янсон, «Вафельне серце» М. Парр та «Мій дідусь був черешнею» А. Нетті. Всі ці книги є у фонді нашої бібліотеки. Ці книги пропонуємо для сімейного читання.

Більш розгорнута інформація на нашій сторінці у ФБ.


 7-го квітня, До Всесвітнього дня здоров’я, ми оформили книжкову міні виставку  «Безцінний скарб родини – здорова дитина». Ця виставка розрахована на батьків, популяризує здоровий, активний спосіб життя. Інформація зі спеціалізованої літератури допоможе виростити здорову дитину. Особливу увагу звертаємо на книгу «Мати і дитина», Е. Фенвік. Це видання адресоване молодим батькам, яке допоможе пізнати все потрібне для догляду за дитиною. Охоплює період розвитку дитини під час вагітності і народження та до одного року. Книга містить дуже корисні поради з питань догляду за дитиною, її здоров’я та розвитку. Також рекомендуємо видання для сімейного читання «Азбука здоровья» В.Н. Чуб (рос.), яке надасть відповіді дітлахам на питання чому треба займатися спортом, споживати овочі та фрукти, закалятися і бути завжди в гуморі. Дуже гарна мотиваційна книга. Скарб для дітей, допомога батькам!


 12-го квітня До Міжнародного дня авіації та космонавтики  ми оформили тематичну  книжкову виставку «Полетіли!». Ми підібрали книги за жанром фантастики, за рубриками поділили на модні  видання трьох поколінь: «Смачне космічне меню від дідуся і бабусі», «Космічні смаколики від тата і матусі» та «Космічна дитяча дієта ХХІ століття». Пропонуємо присвятити кілька незабутніх сімейних вечорів читанню, обговоренню та спогадам.

Інформація розміщена на сторінці у ФБ.


15-го квітня відбувся он-лайн семінар КЗК «Дніпропетровської обласної бібліотеки для дітей», на тему «Event - менеджмент в бібліотеці для дітей». Фахівці обласної бібліотеки надали дуже корисну і актуальну інформацію щодо інновацій в сучасній дитячій бібліотеці.

17-го квітня, до Дня довкілля та до 60-річчя Зеленодольська  , ми пропонуємо книжкову міні виставку про екологію Зеленодольська - «Екологія Зеленого містечка». Виставка презентує читачеві друковані видання за означеною тематикою. Також бібліотека збирає статті з місцевої преси краєзнавчого напрямку, в тому числі і про екологію міста, краю.


21-го квітня оформили виставку - «Ювілейне намисто. Книги – ювіляри 2021 року» і розмістили інформацію на сторінці у ФБ.

 З такою назвою в бібліотеці оформлено довготривалу книжкову виставку – пропозицію, яка оновлюється і продовжує знайомить читачів з цьогорічними книжковими ювілеями. Ювілярів ми поділили на вікові категорії, і пропонуємо  познайомитися, здивуватися і прочитати їх.


Для дошкільників та школярів молодших класів:

-45 р.  «Климко» Г. Тютюнник;

  -20 р. «Пригоди рожевого динозаврика та його друзів» Е. Заржицька

- 40 р. «Роня, дочка Розбійника» А. Ліндгрен

- 65р. «Водяничок» Пройслер О.

Для школярів середніх класів:

- 70 р. «Рідні діти» О. Іваненко;

- 55 р.  «Пролетіли коні» Гуцало Є.;

- 295 р.  «Мандри Гулівера» Дж. Свіфт;

- 190 р.  «Вечори на хуторі біля Диканьки» Гоголь М.;

Для школярів старших класів:

- 125 р.  «Зів’яле листя» І. Франко;

-190 р.  «Собор Паризької Богоматері» В. Гюго;

- 180 р.  «Звіробій або Перша стежка війни» Дж. Ф. Купер;

- 185 р.  «Ревізор» Гоголь М.;


 Тож, познайомимо наших читачів з де якими творами.


 Книга дитячої письменниці з м. Дніпра Еліни Заржицької «Пригоди Рожевого Динозаврика та його друзів» - повість – казка, яка розповідає про пригоди динозаврів. Книга святкую 20-ти річний ювілей.

Улюблена книга багатьох поколінь Джонатана Свіфта «Мандри Гулівера» святкує 295-ть років! В ній яскраво і дотепно висміюються людські та суспільні вади й реалії того часу. Книга стала класикою етично-політичної сатири, хоча особливо широкою популярністю користуються її скорочені переробки (та екранізації) для дітей.

Цікаві факти про книгу «Мандри Гулівера»:

  • Французький письменник XVII століття д'Абланкур написав продовження античного роману Лукіана «Правдива історія», де згадується «Острів тварин, з яким були сусідні острова велетнів, чарівників і пігмеїв». Незрозуміло, чи є тут зв'язок з «Гулівером», чи це простий збіг.
  • У «Мандрах Гулівера» згадуються два супутники Марса, відкриті лише в XIX столітті.
  • Майже всі вигадані країни, за винятком країни коней, розташовані автором у Тихому океані, тоді малодослідженому.

Цікаво, що вигадані Свіфтом слова «ліліпут» (англ. lilliput) і «єгу» (англ. yahoo) увійшли до багатьох мов світу. 


«Звіробій» Джеймса-Фенімора Купера, видатного американського письменника - перший із романів про Шкіряну Панчоху. У цьому році йому виповнюється 180 років!


Більше інформації на сторінці у ФБ

23 квітня у читальному залі бібліотеки  оформлено книжкову міні виставку «Відлуння Чорнобиля», присвячену  35-ій річниці Чорнобильської трагедії , що закарбувалася на всі часи людства у чорну дату - 26 квітня 1986 року. До уваги читачів ми пропонуємо книги: «Завтра был Чернобыль» В.Ф. Склярова (рос.) – документальна повість; «Чорнобиль – трава гірка» Л. Даєн – документальна повість; «Мужність і біль Чорнобиля» - повість-хроніка. Поеми. Вірші; «Тієї вогняної ночі» Л. Вірина – чорнобильська оповідь. А також статтю «Чорнобиль – невидимая смерть» у книзі «100 великих катастроф». Епіграфом для виставки ми обрали вірш Ліни Костенко.

Вірш Ліни Костенко про чорнобильську катастрофу

Цей дощ - як душ. Цей день такий ласкавий.
Сади цвітуть. В березах бродить сік.
Це солов’їна опера, Ла Скала!
Чорнобиль. Зона. Двадцять перший вік.

Тут по дворах стоїть бузкова повінь.
Тут ті бузки проламують тини.
Тут щука йде, немов підводний човен,
і прилітають гуси щовесни.

Але кленочки проросли крізь ґанки.
Жив-був народ над Прип’яттю - і зник.
В Рудому лісі виросли поганки,
і ходить Смерть, єдиний тут грибник.


Інформація на ФБ на кінець місяця :

          Бібліотека знайомить читачів з дитячими письменниками

Шведський дитячий письменник і ілюстратор Свен Нурдквіст  народився  30 квітня 1946 року на півдні Швеції, в Сконе, в місті Хельсінгборг. Юнацтво провів у Хальмстаді. З 15-ти років він хотів стати художником і кілька разів безуспішно намагався вступити в різні мистецькі заклади. Врешті-решт йому довелося вивчати архітектуру у вищій технічній школі в місті Лунд, де потім він протягом деякого часу читав лекції з архітектури. У той же час він працював ілюстратором в рекламній компанії в Хальмстаді, оформляв плакати і книги.

Нарешті, в 1983 році він взяв участь в конкурсі на кращу дитячу ілюстрацію для книги, який проводило видавництво «Опал». Для цього він написав власну книгу - казку «Агатон Еман і алфавіт» і проілюструвавши її, зайняв перше місце. На наступний рік ця казка вийшла в світ окремою книгою. З тих пір він став працювати тільки як автор і художник дитячих книг.

У 1984 році вийшла його книга «Іменинний пиріг», перша в знаменитій серії про старого фермера Петсона і його розумного кошеня Фіндуса. Завдяки цій серії, в якій згодом вийшло ще 8 книг, він став знаменитим спочатку у себе на батьківщині, а потім і в Європі, перш за все в Німеччині, де його герої відомі як Pettersson і Findus. У Данії їх звуть Peddersen і Findus, а в багатьох англійських перекладах - Festus і Mercury. За книгами про Фіндуса і Петсона були створені фільми та мультфільми, а також створена комп'ютерна гра.

Крім книг про Петсоне і Фіндуса, Нурдквіст також відомий як ілюстратор і співавтор серії казок про пригоди Мами My та Ворона Краксена, шведських письменників Джуджу і Томаса Вісландером.

У 2007 році Свен Нурдквіст  отримав літературну Серпневу премію, в категорії дитячих книг за свою книгу «Var är min syster ?» (Де моя сестра?)

Свен Нурдквіст  одружений, має двох дорослих синів.


Протягом місяця у бібліотеці проводилася робота з фондом та оформленням холу – інформаційних куточків.


Завідувач бібліотеки                                Т.А. Павлюченко

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux